Om Universum är slutet

Det här är vad jag tror, och jag visste faktiskt inte att det redan stod på wikipedia. hehe. Det här är en av de största teorierna om Universums framtid enligt wikipedia. En teori forskare nu tyvärr mer eller mindre har uteslutit nu vad jag förstår. (jag har markerat viktigheten)

"Universum är slutet" 

Om masstätheten är större än den kritiska tätheten, kommer utvidgningen att avstanna, när universum nått en maximal storlek. Därefter kommer universum att börja dra sig samman, komprimeras. På grund av detta kommer tätheten och temperaturen att öka. Universum blir alltså mindre och mindre hela tiden. 
    Det blir det totalt motsatta förhållandet mot det vi har idag, där universum utvidgar sig hela tiden. Till slut, när universum har dragit sig samman enormt mycket, går tätheten och temperaturen mot oändligheten och hela universum bryter samman. Astronomerna kallar detta för ”Det stora sammanbrottet”, eller ”The Big Crunch”.

All materia i universum skulle bli koncenterat till en punkt, en singularitet. Till och med tiden skulle sluta att existera i denna singularitet. The Big Crunch kallas ibland för The Gnab Gib, Big Bang baklänges just för att det är den omvända processen av Big Bang.

Många tror att efter ett ”Big Crunch” så kommer det att komma ett nytt ”Big Bang”, eftersom all materia i Universum är sammanpressad en singularitet, precis som forskarna föreställer sig att universum såg ut före Big Bang. Efter detta Big Bang skulle universum utvidga sig tills det fick sin maximala storlek, sedan dra ihop sig till ett nytt Big Crunch, som skulle leda till ett nytt Big Bang. Processen skulle upprepas igen och igen och igen. Vi skulle alltså ha ett cykliskt universum. Om detta skulle vara sant, skulle man inte kunna tala om ett början eller ett slut av universum, eftersom allt går som i ett kretslopp.

Hur skulle möjligheterna för liv att överleva i denna sorts universum vara? Visserligen skulle ju allt liv förgöras i den stora krossen, men sedan vid ett nytt Big Bang skulle liv kunna uppstå igen. Liv skulle ersättas av död, som skulle ersättas liv och så vidare i all oändlighet, precis som i de hinduistiska och buddhistiska mytologierna.

Denna teori var för länge sedan mycket populär, men är mindre populär idag. Bland annat visar termodynamikens andra lag att oordningen skulle öka i universum efter varje cykel, och på så sätt skulle det omöjligtvis kunna fortsätta i all evighet. Dessutom visar de senaste forskningsrönen på att universum inte alls är slutet.


Jag hade dock tänkt lite mer i siffror, utifrån vad min syster berättat. "singulariet" är alltid noll och allt det som händer efter ett big bang och innan gnab gib är lika med noll. Och vad som hälst kan hända där emellan. Ungefär såhär:  0 = 5 + 2 - 7 = 0 = 100 - 65 + 3 - 38 = 0 = 1 - 8 + 56 + 21 - 205 + 137 - 2 = 0 = o.s.v....

Och man kan egentligen inte säga att det håller på i all oändlighet eftersom det är ett tidsbegrepp och när universum emellanåt inte existerar så existerar heller ingen tid. Det börjar liksom bara om fast kanske på ett nytt sätt. Det tror jag, angående universums framtid och förflutna. //rymdräven

1 kommentar:

Om mig

Mitt foto
Min och min bruds blogg om annat än rymden: mlithefoto.blogspot.com